ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνο:
Τηλεομοιότυπο:
Μενού

14-18/03/2015 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenıus - Φιλανδία

Το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, στα πλαίσια του διετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση, Comenius, στο οποίο και συμμετέχει, πραγματοποίησε την έκτη του συνάντηση στο Huittinen της Φινλανδίας  από τις 14 μέχρι τις 18 Μαρτίου 2015.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν μαθητές και καθηγήτριες του σχολείου μας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από διάφορες δραστηριότητες και παρουσίασαν βίντεο για το χωριό ή την πόλη τους και γενικά τη χώρα τους. Όλοι οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από Φιλανδέζικες οικογένειες, ξεναγήθηκαν στο Huittinen και στο Tampere (γειτονική πόλη), γεύτηκαν τη Φιλανδέζικη κουζίνα και είδαν τον τρόπο ζωής των Φιλανδών.
Η συνάντηση αυτή ήταν η τελευταία από έξι συναντήσεις σε έξι διαφορετικές χώρες. Το πρόγραμμα άρχισε το 2013 και τελείωσε φέτος. Έλαβαν μέρος έξι χώρες: Η Κύπρος, η οποία είναι και η συντονίστρια χώρα, η Φιλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν Παράδοση, Διαφορετικότητα και Αποδοχή. Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωριστούν μαθητές και καθηγητές από έξι σχολεία, να μάθουν ο ένας για την παράδοση του άλλου, για τον διαφορετικό τρόπο σκέψης τους αλλά και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο παρά τη διαφορετικότητα τους. Το πρόγραμμα τέλειωσε με μεγάλη επιτυχία γιατί όλοι όσοι έλαβαν μέρος ένιωσαν ότι έκαναν φίλους από άλλες χώρες και έζησαν εμπειρίες και στιγμές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ.
Το πρόγραμμα έδωσε στους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου την ευκαιρία να μιλήσουν στους ξένους για την ιδιαιτερότητα του σχολείου τους και να τους δείξουν που ζουν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιώνουν. Τέλος, τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τον πόθο τους για μια δίκαια λύση με όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους να ζουν μαζί ειρηνικά.